Nasza historia rozpoczęła się w 1956 roku, kiedy to młode małżeństwo: cukiernik Marian Gondek (praktykujący wcześniej u znanego krakowskiego mistrza cukiernictwa) oraz Helena Gondek (która otrzymała przydział do pracy jako kasjerka na Poczcie Polskiej w Krakowie, a później w Szczecinie), po przybyciu do Wrocławia, postanowiło założyć własną cukiernię.
„Czasy były bardzo trudne.” – wspominają założyciele – „Wszystkiego brakowało. Nigdy nie było wiadomo, czy zdobędzie się mąkę, cukier.
Ówczesne władze bardzo nie lubiły własnych inicjatyw, więc prowadzenie własnej cukierni było wtedy bardzo trudnym przedsięwzięciem.
Jednak mieliśmy chęci do pracy. Wiedzieliśmy, że to co wypiekamy jest naprawdę smaczne. Jakoś trzeba było sobie radzić. Po prostu ciężko pracowaliśmy. Dlatego cieszymy się, że udało nam się stworzyć naprawdę dobrą tradycję cukierniczą.”
Po chwili zamyślenia, Helena Gondek dodaje z nieukrywanym wzruszeniem: „Prawdziwą radością jest dla mnie to, że nasze dzieci (syn Andrzej z żoną Teresą), tak świetnie sobie radzą. Kontynuują rozpoczętą przez nas tradycję, wspaniale ją rozwijając, dbając o dobre imię firmy. Naprawdę się z tego cieszę. To bardzo dobrze, mieć wspaniałych następców.”